Behandelingen

Gebitsreiniging door een mondhygiënist is geschikt voor iedereen, ook als je (nog) niets ziet of voelt. Veel behandelingen zijn gericht op het voorkomen van tandheelkundige problemen. Maar ook bij klachten als ontstoken tandvlees, slechte adem, tandsteen, bloedend tandvlees en terugkerende cariës (gaatjes) kunt u bij mij terecht.

Cariërs (gaatjes) voorkomen

Bacteriën in de mond kunnen tanden en kiezen beschadigen. Indien deze beschadiging diep door het glazuur heen komt, spreken we van tandbederf / cariës. Via een preventie plan kunnen gaatjes voorkomen worden. Preventieve maatregelingen zijn onder andere: fluorideren, sealen en een voedingsanamnese.

Professionele gebitsreiniging

Deze behandeling bestaat uit het verwijderen van tandsteen en polijsten. Als plaque niet goed wordt weggepoetst, gaat dit op den duur verkalken en ontstaat er tandsteen. Tandsteen kan op den duur tandvlees problemen veroorzaken. Om dit te voorkomen kan de mondhygiënist het tandsteen verwijderen. Tandsteen kan op verschillende manieren verwijderd worden; handmatig of met een ultrasoon apparaat. Zo'n apparaat trilt de tandsteen als het ware los.

Fluoride behandeling

Fluoride kan uw tanden op verschillende manieren beschermen. Bij aanwezigheid van fluoride in de mond zal tijdens een zuuraanval het glazuur minder oplossen en zal tevens het glazuur zich eerder kunnen herstellen. Vaak gebruiken we ook een hoog concentraat fluoride (bijv. Duraphat) voor de behandeling van gevoelige tandhalzen.

Sealen van tanden

Sealen biedt bescherming tegen gaatjes. Sealen betekent het afdichten of verzegelen van de groefjes en putjes in tanden en kiezen.

Parodontale behandeling

Een parodontale behandeling is veel uitgebreider dan professionele gebitsreiniging. Er is hier sprake van een vergevorderde tandvleesontsteking, welke zich heeft uitgebreid van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Parodontitis wordt vaak behandeld in combinatie met een verdoving. Lees hier meer informatie over parodontitis.

Bacteriologisch onderzoek

Bij ernstige tandvleesproblemen is het soms aan te raden een bacteriologisch onderzoek uit te voeren om uit te zoeken welke bacteriën onder het tandvlees aanwezig zijn. Op grond van dit onderzoek en de diagnose kan een gerichte behandeling, eventueel met ondersteuning van antibiotica, worden opgesteld.

Ook voorafgaand aan het plaatsen van implantaten kan het zinvol zijn om microbiologisch onderzoek uit te laten voeren om zo de kans op latere ontstekingen rondom de implantaten te verkleinen.